Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. De inflatie kruipt weer richting de 3%, terwijl spaarrentes extreem laag blijven

Duurdere vliegtickets en hogere voedingsprijzen zijn dit keer de boosdoeners. De gemiddelde prijsstijging is hierdoor in juni uitgekomen op 2,7 procent, meldt het CBS.

Daarmee doet de inflatie spaarders weer flink pijn. De hoogste variabele spaarrente ligt op 0,25 procent. Zelfs als je spaargeld 20 jaar vastzet, krijg je maximaal 1,45 procent rente. Te weinig om de koopkracht van je spaargeld op peil te houden.

2. Zalando bouwt een mega-distributiecentrum in Bleiswijk en garandeert 1.500 banen

200 miljoen euro. Dat investeert online modereus Zalando in de bouw van een nieuw distributiecentrum in Bleiswijk, 15 kilometer boven Rotterdam. De megahal krijgt een oppervlakte van 19 voetbalvelden en moet in 2021 opengaan. En niet onbelangrijk: het levert 1.500 banen op. Zalando verstuurt nu nog vrijwel alle bestellingen vanuit Duitsland. Het nieuwe distributiecentrum moet de pakjes voor Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Spanje verwerken.

3. 2 op de 5 zzp'ers is niet voorbereid op arbeidsongeschiktheid

Van alle zzp'ers zegt 41 procent geen enkele voorziening te hebben getroffen voor arbeidsongeschiktheid. Verzekeringen zijn voor hen te duur en ze hebben ook geen spaargeld achter de hand voor het geval ze hun werk niet meer kunnen uitvoeren. Dat melden het CBS en TNO op basis van onderzoek onder ruim 5.000 zzp’ers.

Vooral bij zzp’ers met lage inkomens is het aandeel ondernemers zonder noodplan groot. 65 procent van die groep gaf aan geen enkele maatregel te hebben genomen om zich in te dekken tegen arbeidsongeschiktheid. Bij de hoogste inkomens was dit een kwart. Bijna de helft van alle ondernemers zegt terug te kunnen vallen op spaargeld, beleggingen of de waarde van hun woning.

4. Opkoopfondsen dicht bij overname van concurrent van Philips-lampen

Het Duitse lichtbedrijf Osram bevestigde woensdagavond een definitief bod te hebben ontvangen van investeringsfirma's Bain Capital en Carlyle Group. Die willen Osram voor 3,4 miljard euro van de beurs halen. Het bestuur van Osram, dat een belangrijke concurrent is van Signify (de afgesplitste lichttak van Philips), beslist binnenkort of ze aandeelhouders aanraadt op het bod in te gaan.

5. Boeing keert $100 miljoen uit aan de nabestaanden van de 737 MAX-crashes

Boeing wil de getroffen families van de twee crashes met 737 MAX-toestellen financieel bijstaan. De Amerikaanse vliegtuigbouwer heeft 100 miljoen euro vrijgemaakt voor onder meer onderwijs en levensonderhoud van de nabestaanden. Het is een mooi gebaar, maar de vraag is of het genoeg is. In meerdere landen zijn rechtszaken aangespannen tegen Boeing. Zo eist een Franse weduwe een schadevergoeding van maar liefst 276 miljoen dollar.

6. €30 miljoen voor Amsterdams deelstepbedrijf van twee Fransen

De aandeelhouders van de Amsterdamse startup Dott storten nog eens 30 miljoen euro bij in de kas van de deelsteppionier. Het geld is bedoeld om nieuwe steps te kopen met vervangbare batterij en om sneller te groeien. Oprichters Henri Moissinac en Maxim Romain zijn met Dott inmiddels actief in Parijs, Brussel, Lyon en Milaan. Maar in thuisland Nederland mogen de deelsteps nog steeds niet de weg op.

7. De ov-chipkaart verdwijnt mogelijk in 2023

Wordt de ov-chipkaart in 2023 afgeschaft? Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven is dat zeker een optie, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. De techniek is over vier jaar verouderd en bovendien relatief duur. Tegen die tijd moeten er wel volwaardige alternatieven zijn om te betalen in het openbaar vervoer, geeft Van Veldhoven aan, zoals met de bankpas of mobiele telefoon. Anders blijft de ov-chipkaart nog een poosje.

8. Reclame tonen op basis van betaalgegevens? ABN Amro doet het allang

De Autoriteit Persoonsgegevens riep banken woensdag op om nog eens goed te kijken naar hun plannen voor direct marketing. Daarbij worden gepersonaliseerde advertenties getoond op basis van betaalgegevens. ING kondigde onlangs aan dit te willen invoeren en dat leidde tot veel ophef.

Maar wat blijkt? ABN Amro neust al jaren in de bij- en afschrijvingen van klanten. Een woordvoerder kan tegen de NOS niet eens zeggen hoe lang dit al gebeurt, zo vanzelfsprekend is het blijkbaar al. ABN doet dit uitsluitend om de eigen bankproducten te promoten. Pin je bijvoorbeeld in de VS, maar heeft je reisverzekering geen werelddekking? Dan kan de bank je daarop wijzen via bijvoorbeeld een banner in de app.

9. Oranje Leeuwinnen vangen €3,5 miljoen bij WK-winst

Door een wonderschone goal van Jackie Groenen staat Nederland zondag in de finale van het WK voetbal voor vrouwen. Tegenstander is topfavoriet de Verenigde Staten. Met de finaleplek hebben de Oranje Leeuwinnen minimaal 2,3 miljoen euro binnengeharkt. Als de voetbalvrouwen de VS verslaan, komt daar nog eens 1,2 miljoen euro bij.

Dat geld gaat naar de KNVB, maar dat is niet genoeg om uit de kosten te komen. "Zelfs met 3,5 miljoen aan prijzengeld draaien we verlies", zegt directeur Jan Dirk van der Zee tegen De Telegraaf. "Dat doen we overigens met alle liefde. Geld is belangrijk, een WK winnen belangrijker."

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van woensdag: